Íme néhány javaslat arra, hogyan védekezhetünk a kórokozók ellen a téli időszakban: 1. **Erősítsd meg az immunrendszered**: A vitaminokban gazdag ételek, mint a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet a védekezésben. A C-vitamin és a cink külö


Télvíz idején kiemelten fontos, hogy támogassuk immunrendszerünket, hiszen a hideg hónapokban a kórokozók könnyebben terjednek. Az alapvető tápanyagok bevitele azonban ilyenkor gyakran kihívások elé állít minket. Ezért tudatosan kell választanunk étrendünket, és érdemes étrend-kiegészítőkkel is gazdagítani azt, hogy csökkentsük a betegségek kockázatát, és erősítsük védekezőképességünket.

A hideg, párás téli időszak köztudottan a "náthás tünetek", pontosabban a felső légúti megbetegedések szezonja. Ilyenkor sokkal többet tartózkodunk zárt téren, jóval inaktívabbak vagyunk - főleg, ami a testmozgást illeti -, az étrendünkben megfogyatkoznak a friss zöldségek, gyümölcsök. Ezáltal pedig az immunrendszerünk hatásfoka gyengül, ideális körülményeket teremtve a kórokozóknak, a vírusok játszi könnyedséggel juthatnak szervezetünkbe, amit rosszabb esetben bakteriális felülfertőzés követ.

A legjobb védekezés mindig a megelőzés, amelyhez számos óvintézkedés, mint például védőoltások, maszk viselése és rendszeres kézmosás tartozik. Emellett fontos, hogy télen is gondoskodjunk immunrendszerünk megfelelő működéséről, hiszen ez önmagában is jelentős szerepet játszik az egészségünk megőrzésében.

Nem véletlen, hogy az immunerősítés kifejezést elkerüljük. Minden egyes ember immunrendszere rendelkezik egy optimális működési szinttel, amelyet mesterséges úton nem tudunk növelni. Amit tehetünk, az a rendszeres támogatás: az egészséges mozgás, a tápanyagokban gazdag étrend mellett a stressz csökkentésére is figyelmet kell fordítanunk. Lássuk inkább a leglényegesebb tudnivalókat!

Télen, amikor a napfény hiánya és a vitaminokban, ásványi anyagokban szegényebb ételek fogyasztása jellemző, különös figyelmet kell fordítanunk a táplálkozásunkra. E hónapokban érdemes tudatosan keresnünk azokat az étrend-kiegészítőket, vagy éppen egy gondosan megtervezett étrendet, amelyek segíthetnek pótolni a szükséges tápanyagokat. Különösen fontos szerepet játszik az immunrendszer védelmében a C- és D-vitamin, melyek hozzájárulhatnak a felső légúti megbetegedések elkerüléséhez. Érdemes tehát odafigyelni ezek bevitelére a hideg hónapok során.

A D-vitamin legnagyobb mennyiségben napfény hatására termelődik a szervezetünkben, és zsírban oldódó vitaminként képesek vagyunk tárolni, vagyis a nyári félévben "raktárkészlet" képződik a testünkben. Csakhogy "több nap, mint kolbász", a beöltözős, szürke, bezárkózós téli napokon rohamosan fogy a készlet, ezért főleg a tél második felében nagyon gyakran alakul ki D-vitamin-hiány.

A D-vitamin pótlása kulcsfontosságú szerepet játszik immunrendszerünk egészséges működésében. Az ajánlások szerint egy felnőtt számára ideális napi bevitel 2000 NE (nemzetközi egység). Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a D-vitamin túladagolása lehetséges, különösen, ha a napi bevitel tartósan meghaladja a 4000 NE-t. Érdemes tehát odafigyelni a megfelelő mennyiségre, hogy elkerüljük a nem kívánt mellékhatásokat.

A C-vitamin vízben oldódik, ez pedig azt jelenti, hogy a vizelettel hamar kiürül a szervezetből, és mivel legfőbb forrásai a friss zöldségek és gyümölcsök, télen jelentősen csökkenhet a bevitele. Márpedig nagyban hozzájárul az immunrendszer optimális működéséhez, fertőzések megelőzése és leküzdése céljából a dózis átmenetileg 500-1000 mg-os napi adag is lehet. Nagyobb, 4000 milligrammot meghaladó napi mennyiség hosszabb távon káros következményekhez, például vesekőképződéshez vezethet.

Az immunrendszer támogatásához hozzájáruló tápanyagok között fontos megemlíteni a B6-vitamint, amely a legtöbb ételben természetesen jelen van, így mesterséges pótlása általában nem szükséges. Az ásványi anyagok közül a szelén kiemelkedő szerepet játszik az immunfunkciók erősítésében. Ez az elem is számos élelmiszerben megtalálható, viszont vegánok és vegetáriánusok számára ajánlott szakemberrel egyeztetni a megfelelő étrend-kiegészítők alkalmazásáról, hogy biztosítsák a megfelelő mennyiség bevitelét.

A cink esetében is hasonló a helyzet, hiszen ez az ásványi anyag kulcsszerepet játszik az immunrendszer működésében. Vegetáriánus és vegán étrend mellett azonban nehezebb elegendő cinket biztosítani a szervezetünk számára, mivel a felszívódását erősen befolyásolja az étrendben található fehérjék mennyisége.

Összességében elmondható, hogy télen az immunrendszer támogatása egyszerűen megvalósítható, akár étrend-kiegészítőket alkalmazunk, akár tudatosabban válogatjuk meg az ételeinket. A hideg hónapokban különösen a citrusfélék nyújtanak remek vitaminforrást, hiszen gazdagok C-vitaminban. Ezen kívül nem szabad megfeledkeznünk az almáról sem, amely csendes hősökként mindig ott van, hogy támogassa egészségünket.

A zöldségek télen sem maradnak el tőlünk, hiszen a répa, a káposzta, a retek és különböző salátakeverékek mindig elérhetők. A hagymafélék szintén fontos szerepet játszanak, mivel hatékonyan támogatják immunrendszerünket a kórokozók elleni harcban. Ne feledkezzünk meg a fagyasztott zöldségekről sem, amelyek remek tápanyagforrásként szolgálnak! Emellett a savanyúságok, mint például a savanyú káposzta, különösen értékesek, mivel kiemelkedő C-vitamin-tartalmukkal hozzájárulnak egészségünkhöz.

Bár bármennyire is ügyesen formáljuk táplálkozási szokásainkat, a mozgás elkerülhetetlen része az egészségünk megőrzésének, különösen, ha vírusokkal kell szembenéznünk. Ez az időszak lenyűgöző szépséggel bír, érdemes kimozdulni, sétálni és felfedezni a természetet: teljesen más arcát mutatja, mint amit a nyári hónapokban megszoktunk.

A cikk a Phytotec Hungária Bt. nagylelkű támogatásával jött létre.

Related posts