Minden üzlet polcain fellelhető a megfizethető megoldás a magas vérnyomás kezelésére.


Mihályfi Luca a színpadi ágyjelenetről így nyilatkozott: "Ránk hárult a feladat, hogy meghatározzuk, milyen határokat lépünk át, és véleményem szerint nagyon ízléses megoldást találtunk."

A magas vérnyomással küzdők számára gyakran javasolják a sóbevitel csökkentését, azonban az American Journal of Physiology-Renal Physiology című szaklapban közzétett kutatás szerint ez nem mindig a leghatékonyabb megoldás. A tanulmány arra mutat rá, hogy a nátriumbevitel mérséklése helyett sokkal eredményesebb, ha az étrendben a kálium- és nátriumbevitel arányát növelik. Az Independent által ismertetett eredmények új megvilágításba helyezik a magas vérnyomás kezelésének lehetőségeit.

(A legfrissebb hírek itt)

A nátrium és a kálium olyan ásványi anyagok (elektrolitok), amelyek segítik a szervezetet az alapvető funkciók - például az izomműködés vagy a vízháztartás - fenntartásában. A magas vérnyomás kialakulásában a kálium szerepéről eddig kevesebb szó esett.

A kutatás során egy matematikai modellt használtak, amely az emberi szervezet ionháztartását szimulálta. Az eredményekből kiderült: a kálium és a nátrium közti egyensúly legalább olyan fontos, mint ezek külön-külön vett mennyisége. Ráadásul a férfiak esetében a vérnyomás jobban reagált a megfelelő arány beállítására, mint a nők esetében - legalábbis a menopauza előtti életkorban.

"A fejlődésünk során őseink étrendje gazdag volt káliumban és szegény nátriumban, tele zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ez magyarázhatja, hogy a testünk szabályozó mechanizmusai ehhez a táplálkozási formához alkalmazkodtak" - nyilatkozta Melissa Stadt, a kutatás egyik szerzője.

A mai nyugati táplálkozás gyakran túlságosan gazdag sóban, miközben szegény a káliumban. A szakértők véleménye szerint ez a kiegyensúlyozatlanság jelentős mértékben hozzájárulhat a civilizációs betegségek, például a magas vérnyomás elterjedéséhez.

Az orvosok mindig is hangsúlyozták a sóbevitel mérséklésének fontosságát, azonban a legújabb kutatások azt sugallják, hogy érdemes a másik aspektust is szem előtt tartani. Vagyis...

"A kutatásunk eredményei azt jelzik, hogy a káliumban gazdag ételek, mint például a banán, a brokkoli és az édesburgonya, jelentősebb vérnyomáscsökkentő hatással rendelkeznek, mint csupán a sóbevitel csökkentése" - nyilatkozta a tanulmány egyik szerzője, Anita Layton, a kanadai Waterloo-i Egyetem kutatója.

Related posts