A vegán életmód valóban óriási népszerűségnek örvend, és nem véletlenül! Számos előnnyel jár, amelyek közül sokan nem is gondolnák.
A kihívás lezárulta után a résztvevők több mint 50%-a úgy döntött, hogy folytatja a vegán életmódot, hogy ezzel támogassa egészségi állapotának javítását.
Rekordmennyiségű, összesen 44 535 résztvevő – közülük körülbelül 50 százalék először – csatlakozott az idei Veganuár kihíváshoz. A program nagyköveteként Jordán Adél színésznő vállalta a feladatot, aki saját magán is tapasztalja a vegán étrend előnyeit. Ezen kívül több mint tíz elismert szakember és influenszer is támogatta a kezdeményezést, inspirálva követőiket, hogy januárban felfedezzék a vegán életmód világát.
A Prove immár hatodik alkalommal hívta életre a hivatalos januári kihívást, amelynek fő célja, hogy a magyar lakosságot bátorítsa a vegán életmód felfedezésére. Érdekesség, hogy a résztvevők közel 95 százaléka nő, ugyanakkor az utóbbi évekhez viszonyítva a férfiak arányának növekedése is észlelhető, ami pozitív jele a vegán életmód iránti érdeklődés bővülésének.
Sokan azt hiszik, hogy a vegán életmód és a növényi alapú táplálkozás csupán a fiatalok kedvtelése. Ezzel szemben azonban az adatok más képet mutatnak: a válaszadók 33,4%-a a 45-54 évesek közül került ki, míg 23%-uk a 55-64 éves korosztályt képviseli. Érdekes módon a legfiatalabb, 25 év alattiak mindössze 1,9%-ot tesznek ki a megkérdezettek közül. Ez rávilágít arra, hogy a vegán életmód nem csupán egy átmeneti trend, hanem szélesebb korosztályokat is megérint.
A kihívás előtt a résztvevők több mint fele rendszeresen fogyasztott állati eredetű ételeket, változó mennyiségben. A válaszok elemzése alapján egyértelműen kiderült, hogy azok, akik kipróbálták a vegán vagy vegetáriánus életmódot, elsősorban egészségi állapotuk megőrzése vagy javítása érdekében tették ezt a lépést. Emellett a résztvevők etikai, filozófiai és környezeti megfontolásokat is megosztottak: a válaszok harmadik és negyedik helyén az állatvédelem, valamint a környezeti fenntarthatóság állt. A legfontosabb öt indok között említést nyert még a vegán ételek ízletes volta és a kíváncsiság is, ami arra utal, hogy sokan szívesen kísérleteznek új ízekkel és élményekkel.
A kihívás során a résztvevők több mint felének, pontosan 51,6%-ának sikerült teljes mértékben elhagynia az állati eredetű ételeket. Ennek eredményeként egyáltalán nem fogyasztottak húst, tejtermékeket, tojást vagy mézet.
A kitöltők közel fele, összesen 1161 válaszadó osztotta meg tapasztalatait a pozitív egészségügyi változásokról. A leggyakoribb visszajelzések között szerepelt a jobb közérzet, a tisztább bőr, a megnövekedett energiaszint, a pihentetőbb alvás, valamint a javuló autoimmun betegségek. Továbbá, sokan említették a puffadásérzés csökkenését és a hajuk fényességét, illetve erősebbé válását is.
A kihívás általános tapasztalatai olyan kedvezőek voltak, hogy a résztvevők 73,2%- valószínűleg vagy biztosan folytatja a vegán életmódot január végeztével is, főként egészsége megőrzéséért, javulásáért.
Láncos Eszter tapasztalatai szerint a vegán életmódra való áttérés elsődlegesen az egészségügyi megfontolások és az állatok védelme miatt történt. Meglepődött, hogy az új étrend nemcsak hogy nem lett monoton, hanem éppen ellenkezőleg: sokkal változatosabbá vált. Tudatosabban kezdett el figyelni a tápanyagbevitelére, és a gondolkodásmódja is megváltozott: a "mit ne egyek" helyett inkább azt kérdezte magától, hogy "hogyan készíthetnék holnap valami új, tápláló és ízletes ételt?". A vegán táplálkozásnak köszönhetően a korábban tapasztalt emésztési problémái, mint az elnehezülés és puffadás, teljesen eltűntek, sőt, még az arcbőre is szebbé vált. Eszter szívesen osztotta meg ezeket az élményeket, amelyek révén nemcsak az egészsége javult, hanem az életmódja is egy új, izgalmas irányt vett.
A kérdőív eredményei mellett a szervezők figyelembe vették a résztvevők által tapasztalt nehézségeket is. Míg a válaszadók többsége azt jelezte, hogy "nem találkoztak komolyabb problémákkal" a kihívás alatt, akadtak olyanok is, akik kisebb-nagyobb nehézségekkel néztek szembe. A leggyakoribb észrevételek között szerepelt, hogy korlátozott vegán lehetőségeket találtak a környezetükben, valamint nehezen tudták kialakítani az új étrendi szokásaikat. Ezen felül a résztvevők gyakran említették, hogy sok időt kellett szánniuk a termékek csomagolásának átnézésére, valamint, hogy gyakran kellett otthon készíteniük az ételeket, ami miatt hiányoztak a megszokott ízek.
Bár a Veganuár időszaka lejárt, az életmódváltás hosszú távú elköteleződést is jelenthet. A felmérés alapján a válaszadók több mint fele úgy döntött, hogy továbbra is a vegán életmód mellett marad, mivel tapasztalataik szerint ez pozitív hatással van az egészségükre.
A résztvevők elkötelezettsége és hosszú távú céljaik éppolyan lelkesítőek, mint a Veganuár mögött álló csapaté. A legkiválóbb szakemberekkel dolgozunk együtt, akik hisznek a cselekvés és az inspiráló példamutatás hatalmában. Mi magunk is ezt az életmódot követjük, ezért tudunk támogatást nyújtani másoknak a pozitív változások elérésében - hangsúlyozta Vida Raul, a Prove és a Veganuár megálmodója. Hozzátette, hogy a Veganuár után is folytatják a munkát, segítve mindazokat, akik szeretnék megváltoztatni táplálkozási szokásaikat, hogy ezzel javítsanak saját életükön és a bolygónk jövőjén.
Idén először a vegetáriánusok, akik csupán a húsféléket kerülik, külön figyelmet kaptak a résztvevők egyéni és csoportos hatásainak mérésében. Ennek köszönhetően pontosabb képet nyerhettünk arról, mekkora közös eredményt érhetnek el a Veganuár kihívásban résztvevők. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ezek a számok valószínűleg még mindig alulbecsülik a teljes hatás mértékét.
912 923-zal kevesebb állat levágására mutatkozott kereslet.
2 373 600 m²-rel kevesebb földterületre volt szükség az ételeik előállításához