A Balatoni szezonkezdés nem mentes a kihívásoktól | Sokszínű Vidék


A nyári iskolai szünet idén egy héttel később indul, mint tavaly, ezzel tovább csökkentve az amúgy is rövid nyári főszezont.

A Balaton körüli kisüzletek és vendéglátóhelyek üzemeltetése nem kis kihívás elé állítja a vállalkozókat. A nehéz munkaerő-keresés mellett a fiatalok körében nem igazán népszerű ez a vállalkozási forma, ami megnehezíti a generációváltást. A szakma jelenlegi helyzete aggasztó: a vállalkozások harmada a lét és nemlét határán egyensúlyoz. Ezeket a problémákat a közelmúltban a KISOSZ balatoni szezonnyitó fórumán emelték ki, ahol a résztvevők a legégetőbb gondokat vitatták meg.

A HírBalaton beszámolója alapján a szervezet tagjai között számosan vannak, akik már 60-70 éves korosztályt képviselnek, és sajnálatos módon nem maradtak fiatalabb generációk, akik átvehetnék az üzleteket és éttermeket.

A fiataloknak nem vonzó ez a bonyolult, nehéz, kiszámíthatatlan vállalkozói lét, amiből kevesebbet vehetnek ki, mint amit megkeresnek nyugaton munkát vállalva

- hangzott el a megbeszélésen.

Somogy vármegyében 2024-ben továbbra is megfigyelhető a vállalkozások számának csökkenése: a vendéglátóhelyek száma 4, míg a kiskereskedelmi üzletek esetében 6-7 százalékos visszaesés tapasztalható az előző évhez viszonyítva.

A balatoni kiskereskedelem és vendéglátás területén dolgozók számára új és komoly kihívást jelent, hogy februártól az egyszerűsített foglalkoztatás költségei drámai módon, 63%-kal emelkedtek. Ez a változás jelentős terhet ró a helyi vállalkozásokra, amelyek már így is próbálnak alkalmazkodni a folyamatosan változó piaci körülményekhez.

Az előszezonban a balatoni turizmus csendesen pihen, így hétköznapokon nem igazán érezhető a nyüzsgés. Érdemes tehát csak a hétvégékre kinyitni, és ehhez alkalmi munkásokat alkalmazni. Azonban az ilyen jellegű foglalkoztatás költségei jelentősen megemelkedtek, és a munkaerő megtalálása is komoly kihívást jelent. Így sokan inkább úgy döntenek, hogy nem nyitják ki a kapuikat az előszezonban, vagy ha mégis, akkor csak minimális mértékben.

- fejtette ki egy vállalkozó, aki szívvel-lélekkel dolgozik az álmai megvalósításán.

Problémás, hogy az árrésstop miatt a vendéglátósok 20 százalékkal drágábban tudják beszerezni az alapanyagokat.

Jó példa a csirkemell, amit a multiknál olcsóbban, kilogrammonként 2000 forint körüli áron lehet most kapni, de az ársapka miatt csak korlátozott mennyiségben. A vendéglátósoknak a nagykereskedelemben, bonyolultabb módon, esetenként távolabbról kell beszerezniük a húst, jelenleg nettó 2400 forintért kilónként. És így van ez a zöldségeknél, meg ugyanez vonatkozik az égvilágon mindenre

„Tedd egyedivé a mondandódat!” – javasolta Makkos Péter, a fonyódi étterem vezetője.

A problémák között elhangzott, hogy a nyári iskolaszünet egy héttel később kezdődik a tavalyinál, megrövidítve az amúgy is kurta nyári főszezont. Roppant kevés a képzett, gyakorlattal rendelkező, önálló munkavégzésre alkalmas munkaerő, de azt sem tudják, mikortól és hogy lesz diákmunka, valamint lesz-e idén támogatás a diákok foglalkoztatásához.

A szabálysértési és mulasztási bírságok drámai mértékben növekedtek, miközben a munkaerőpiacon egyre inkább képzetlen és tapasztalatlan munkavállalókkal kell szembenézni. Ez a helyzet pedig nemcsak a vállalkozások üzemeltetését nehezíti meg, hanem a mindennapi működés során előforduló hibák számát is növeli. Az üzleteknek folyamatosan figyelemmel kell kísérniük és betartaniuk a 100-120 különböző jogszabályt és rendeletet, ami komoly kihívást jelent a betartás és a felelősségvállalás terén.

A magyar tenger partján mindig akad valami izgalmas hír. Most éppen egy népszerű balatoni kertmozi újult meg, így a látogatók még kellemesebb élményekkel gazdagodhatnak. Emellett a Balaton partján egyedülálló módon tücsökfagyit is kóstolhatunk, ami a világon elsőként itt kapható. Ráadásul, 10 év elteltével újra megrendezik az öböl-átúszást is, ami szintén izgalmas eseménynek ígérkezik!

Related posts